Különösen fáj a délvidéki vérengzés

2011. február 22.

Az 1944-45-ös délvidéki vérengzésről nyílt kiállítás a Terror Háza Múzeumban. Kutatók szerint 15-20 ezer magyart mészároltak le és 84 ezer embert üldöztek el otthonukból jugoszláv partizánok. A „Magyar voltál, ezért!” című kiállítás a kommunizmus áldozatainak emléknapja központi rendezvényei közé tartozik.

 

 

1944-45-ben több tízezer embert - magyarokat, németeket és horvátokat öltek meg brutális kegyetlenséggel.

- Tito parancsára több mint 15.000 ártatlan embert fosztottak meg életétől pusztán azért, mert magyarok voltak. Más nyelvet beszéltek, más volt a kultúrájuk. Mindez 66 éve történt - jelentette ki a Terror Háza főigazgatója, Schmidt Mária.

A második világháború utolsó éveiben Tito partizánjai az akkor 500.000-es magyar lakosság ötödét lemészárolták vagy elüldözték, válaszul az 1942-es újvidéki vérengzésre.

- Nekünk nem a felszabadulást hozták a partizánok, hanem a halált. Nagyon nehéz volt végighallgatni az apámat, amikor elmesélte, hogyan találkozott utoljára az édesapjával. Már ki volt ütve a szeme, meg volt szurkálva és hiába kérte, hogy szökjön el, az apja már nem tudott. Nem is akart, ezt akkor még kevesen tudták. A család volt a tét - mondta a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány elnöke.

Forró Lajos nagyapjáról a szerb bíróság tavaly mondta ki: ártatlanul hurcolta el és végezte ki a helyi hatalom. A „Magyar voltál, ezért!” című kiállítás megnyitóján részt vett Szerbia magyarországi nagykövete is, aki emlékeztetett: a közös bizottság már vizsgálja, hogy mi történt pontosan a Délvidéken.

- A Terror Háza Múzeum a legmegfelelőbb hely, hogy ezekről az eseményekről szóljunk, hiszen a terror szó a legrövidebben fejezi ki mindazt, amivel a vajdaság polgárai azokban az években szembesültek - jelentette ki Dejan Sahovic, Szerbia magyarországi nagykövete.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter reméli, a délvidéki vérengzés az egyik utolsó elbeszéletlen történet Közép-Európában.

- Nekünk a délvidéki vérengzés különösen fáj, hiszen magyarokat, a nemzettársainkat érintette. Hiszek abban, hogy a szerb történelemnek is fájó pontja, hiszen nem szerbek, hanem kommunista jugoszlávok hajtották végre a népirtást egy totális ideológia jegyében, hiszen szerbek és magyarok az évszázadok során kisebb vagy nagyobb konfliktusokkal, de békében éltek egymás mellett - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Forrás: HírTV