Kiállítás nyílt a délvidéki magyarellenes atrocitásokról

 2011. február 23.

Kiállítás nyílt a második világháború végén szerb partizánok által elkövetett délvidéki magyarellenes atrocitásokról kedden a Terror Házában, "Magyar voltál, ezért!" (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 címmel.

 

Talán az utolsó elbeszéletlen története Közép-Európának, ami hat évtizede történt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a délvidéki magyarok elleni vérengzésekről a kiállítást megnyitó beszédében. Emlékeztetett arra, hogy ˝Közép-Európában mindannyian az első világháború áldozatai vagyunk˝, mert azt követően kaptak lábra olyan totális mozgalmak, amelyek eszméi alapján az ember ˝tudott állat is lenni˝. A politikus különösen fájónak nevezte, hogy magyarok ezreit gyilkolták le jugoszláv kommunisták. Szerinte tettük a szerb történelem fájó pontja is.

A második világháború végén szerb partizánok bosszút álltak a ˝hideg napokért˝, amikor 1942-ben magyar katonák razziáin mintegy négyezer szerbet és zsidót gyilkoltak meg. A délvidéki magyarok közül nagyjából 15-20 ezer embert gyilkoltak meg 1944-ben és 1945 elején. A Vajdaságból elüldözött magyarok száma pedig 85 ezerre tehető.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében elmondta, hogy a kiállítással ˝a szembenézés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet˝. Hangsúlyozta: ˝kell, hogy a nemzeti emlékezet megőrizze a tragédiákat˝. Majd arról szólt, hogy az ˝együttérzés olyan lelki képesség, amelynek gyakorlása nélkül nincsen nemzeti közösség˝.

˝Nekünk nem a felszabadulást hozták el a partizánok, hanem a halált˝ - mondta el rövid beszédében Forró Lajos, a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány elnöke, aki a nagyapját vesztette el a megtorlásokban, és 1992 óta kutatja a magyarellenes vérengzések történetét.

Matuska Márton délvidéki újságíró-történész arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború végén az akkori, alig félmilliós lélekszámú délvidéki magyarság egyötödét ártatlanul meggyilkolták, vagy szülőföldje elhagyására kényszerítették.

˝Nekünk, a mai korosztálynak kötelessége, hogy az emlékezetében megőrizze azoknak az eseményeknek az áldozatait, ki szeretném emelni: az ártatlan áldozatok emlékét˝ - jelentette ki Dejan Sahovic, Szerbia budapesti nagykövete beszédében.

A megnyitón jelen volt Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár, Kovács Zoltán kommunikációs kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Szili Katalin független parlamenti képviselő is; az ünnepélyes megnyitó végén Rúzsa Magdi énekelt.

A ˝Magyar voltál, ezért!˝ (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 című kiállítás az év végéig látogatható a Terror Háza Múzeumban. A tragikus eseményeknek emléket állító tárlaton idézetek, fotók idézik fel a délvidéki magyarok elleni atrocitásokat. Emellett részletek láthatók Siflis Zoltán 1989-ben készült dokumentumfilmjéből, amelyben évtizedek hallgatása után először szólaltak meg túlélők és szemtanúk.

A Délvidéki Tragédia a Terror Háza Múzeum 2004-ben indult Magyar Tragédia kiállítássorozatának befejező darabja.

 

Forrás: delmagyar.hu